Home » Tegeltoebehoren » Tegeltips verwerking » Welke lijmkam heb ik nodig?

Welke lijmkam heb ik nodig?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Over het algemeen is het zo, hoe groter de tegel des te groter de vertanding van de lijmkam moet zijn. U kunt zich voorstellen dat bij het verlijmen van een kleine tegel, bijvoorbeeld 10 x 10 cm geen 15 mm lijmkam nodig is. Door gebruik te maken van een te grote lijmkam zal de tegellijm door de voegen komen en wordt het tegelwerk vervuild. In het onderstaande schema wordt uitgelegd wat de richtlijnen zijn. 

Juist gebruik van de lijmkam

Om de lijmkam goed te gebruiken is het nodig deze in de juiste hoek op de ondergrond te zetten. Probeer bij het aanbrengen van de tegellijm de kam in een hoek van minimaal 45 graden te zetten. Het lieft de lijmkam rechter zetten. Hoe rechter de lijmkam wordt gezet des te hoger de lijmrillen worden opgezet. Dit heeft een positieve uitwerking op de uiteindelijk lijmlaag onder het tegelwerk. Door de tegels in de lijmrillen te drukken zakken deze gelijkmatig uit onder het tegelwerk en zorgen voor een volle verlijming. 

Dubbele verlijming

U heeft de term vast wel eens voorbij horen komen. Dubbele verlijming. Bij formaten groter dan 50x50 cm wordt deze methode geadviseerd. Dubbele verlijming heeft twee functies. 

  1. Betere hechting van de tegellijm aan de tegels 
  2. Een vollere verlijming, dus minder kans op holle plekken

Door een kleine laag tegellijm om de achterkant van de tegels aan te brengen ontstaan er een optimale hechting van de tegellijm aan de tegels. Tijden het fabricage proces van de tegels kunnen er stofdeeltjes achterblijven op de achterkant van de tegels. Door een klein laagje tegellijm aan te brengen worden de stofdeeltjes vermengt met de tegellijm en wordt zo een optimale hechting gecreëerd.

Verder ontstaat er een vollere verlijming van het tegelwerk. Bij een ondergrond welke niet helemaal egaal is kan het kleine beetje lijm er net voor zorgen dat de tegels niet hol gaan klinken. Dit geeft niet alleen een vervelend geluid, maar gaat zeker ten kosten  van de kwaliteit. Op langere termijn kunnen voegen gaan scheuren en kan het tegelwerk zelfs los laten. Neem dus geen enkel risico en gebruik de juiste vertanding en ga voor dubbele verlijming.